Les Intersexualitats en plural

27/12/2021

La lletra I de les sigles LGTBI sembla ser encara la més desconeguda de totes, així que hem decidit dedicar-li aquest post.

La I fa referència a la Intersexualitat o, millor dit, les Intersexualitats, en plural, ja que aquesta denominació alberga una gran diversitat de cossos i de realitats en si mateixa. Les persones Intersex tenen característiques corporals que no encaixen en el sistema sexual binari establert, és a dir, no encaixen en els patrons normatius del que és el sexe masculí o el sexe femení. 

Les característiques dels cossos Intersexuals poden ser molt variades i alguns exemples són: que els genitals no siguen com els genitals masculins o femenins típics i tinguen aparença intermèdia entre aquests, que una persona es desenvolupe amb característiques externes femenines, mentre que els seus cromosomes sexuals siguen XY i tinga testicles dins el cos, o al contrari, que els cromosomes siguen XX i tinga genitals externs masculins, entre altres. 

Aquestes diversitats corporals s’han anat diagnosticant com a anomalies, síndromes, patologies, etc. Quan una criatura naix amb genitals que no encaixen en el patró de mascle o femella, es fan intervencions quirúrgiques per a intentar assimilar el seu cos al que se suposa que hauria de ser. Ens trobem així amb una llarga història de mutilacions genitals, castracions, etc. i, en definitiva, una història de violència exercida als cossos de les persones Intersex. És important recalcar que les intervencions dels genitals es fan amb un únic objectiu estètic, amb el propòsit que semblen una vulva o un penis estàndards, i no s’ha tingut en compte respectar la sensibilitat i la capacitat de sentir plaer dels cossos. 

Així, una de les principals reivindicacions de l’activisme Intersex és que no es facen intervencions en la infantesa, quan les persones no tenen encara capacitat de decisió. En general, reivindiquen que es deixen de patologitzar els seus cossos i que  no se sotmeten a tractaments no consentits i que no són necessaris. 

A la medicalització dels cossos, cal sumar el secretisme amb el qual s’han abordat sempre les intersexualitats i que resulta en la invisibilitat dels cossos intersexuals. Una altra de les reivindicacions que es fa des de l’activisme, és trencar amb aquest silenci i visibilitzar els seus cossos com a normals i desitjables.

Si voleu llegir més sobre el tema, vos recomanem l’article “La revolución intersex será íntima, social, y política de Pikara magazine.

També trobareu molta informació i altres recursos a l’Instagram del col·lectiu “i d’intersex”.


Entrades relacionades

29/06/2020

Orgull 2020

El vídeo de Xàbia diversa per a celebrar aquest orgull de 2020 ha arribat a les 10000 visualitzacions en només tres dies.

25/04/2021

26 d’abril, dia de la visibilitat lèsbica

El dia de la visibilitat lèsbica es celebra cada 26 d’abril, per a reivindicar la igualtat de drets i oportunitats per a les lesbianes.

30/04/2020

Estrenem la web de Xàbia diversa per a l’atenció de les diversitats LGTBIQ+

Ací teniu un espai on trobar informació, plantejar els vostres dubtes i demanar assessorament.

by
Arrow-up