
Que les persones bisexuals estan confoses, que no saben el que volen, que en realitat són homosexuals que encara no han eixit de l’armari o que només estan passant per una fase…
Aquests mites, que encara circulen avui dia, alimenten actituds bifòbiques que deixen les persones bisexuals més exposades a situacions de vulnerabilitat, discriminació i violència, fins i tot més que altres persones de la comunitat LGTBIQ+, com gais i lesbianes.
Però, què significa bisexual?
La bisexualitat es pot definir com a l’atracció afectiva o sexual cap a persones de més d’un gènere, o del mateix gènere i d’altres.
És important entendre que el terme bisexual no és equivalent a parlar de dos sexes o de dos gèneres, és a dir, el prefixe bi- no es refereix al binarisme de gènere, ja que el terme bisexualitat ha evolucionat amb el temps, com tants altres termes.
Actualment, s’entén com l’atracció emocional o sexual cap a més d’un gènere, englobant totes les identitats de gènere.
La invisibilització
La bisexualitat és una orientació per ella mateixa, no és la meitat de res ni un estat transitori entre l’homosexualitat i l’heterosexualitat. Reconéixer-la com una orientació amb espai propi és essencial per combatre la bifòbia i permetre que les persones bisexuals puguen construir la seua identitat i disposar de ferramentes per a identificar-se.
Una cosa que sol passar a les persones amb orientacions sexuals no normatives, siguen lesbianes, gais o bisexuals, és que moltes vegades tenen les seues primeres experiències afectives i sexuals més tard que les persones heterosexuals del mateix entorn.

Estem parlant de viure experiències que típicament es donen entre els 14 i els 18 o 19 anys, a partir dels 20, retardant les vivències i creant la sensació de no haver viscut plenament l’adolescència.
Per a les persones bisexuals, adonar-se de la seua orientació i viure-la plenament sol passar encara més tard, generant un sentiment de frustració o de tristesa encara major. El fet d’haver d’enfrontar la invisibilització i la discriminació fa que moltes persones bisexuals tinguen només relacions heterosexuals en un principi.
La bifòbia
La bifòbia es pot definir com qualsevol classe de violència exercida sobre les persones bisexuals pel fet de ser-ho.
Aquesta violència es manifesta tant fora com dins de la comunitat LGTBIQ+, fet que contribueix a unes taxes més altes de problemes de salut mental entre les persones bisexuals en comparació amb altres orientacions sexuals.
Així, la bifòbia té una incidència específica i sovint més alta que altres formes d’LGTBI-fòbia. Per aquest motiu, és essencial desmuntar els mites que l’envolten, visibilitzar la bisexualitat, reconéixer-la com una orientació sexual vàlida i ressaltar els referents positius i les activistes bi.
Més informació
Per a elaborar aquest article, ens hem inspirat principalment en els discursos de l’activista bisexual Elisa Coll. Et recomanem el seu llibre Resistencia bisexual. Mapas para una disidencia habitable i el vídeo del canal Psico Woman, on és entrevistada per la sexòloga Isa Duque.
bisexualitatDiversitatLGTBIQServei d'atenció LGTBIQXàbia Diversa